28 januari 2022

Pensioen omhoog? Spaartax weg?

De pensioenfondsen boeken miljardenwinsten op de beurs en staan er steeds beter voor. Kunnen de pensioenen eindelijk weer meestijgen met de inflatie?

Bron: plusonline

De NOS is hoopvol over onze pensioenen, want de vijf grote pensioenfondsen voor onder meer ambtenaren (ABP), zorgpersoneel (PFZW) en de Bouw (Bpf Bouw) hebben een uitstekend jaar op de beurs achter de rug. ABP spant de kroon met een rendement van meer dan 11 procent.

Volgens de huidige rekenregels mogen fondsen de aanvullende pensioenen mee laten stijgen vanaf een beleidsdekkingsgraad van 110 procent. De beleidsdekkingsgraad is de gemiddelde dekkingsgraad van het afgelopen jaar. De fondsen moeten dus laten zien dat ze er structureel goed voorstaan. Nu is het fonds voor de bouw een van de weinige fondsen die dat aantoont en daar stijgen de aanvullende pensioenen dit jaar met 1,76 procent.

Dat alles bij elkaar maakt een verhoging van de aanvullende pensioenen zeer onzeker. Als er al sprake van zou zijn, is dat voor de meeste mensen pas na 1 juli 2022 aan de orde.

Lees alles op plusonline


Belastingdienst stopt voorlopig met heffen ‘spaartaks’

Na een uitspraak van de Hoge Raad blijkt dat het Belastingdienst in 2017 en 2018 het vermogen van tienduizenden belastingbetalers onrechtmatig heeft belast. Die uitspraak is bij de fiscus ingeslagen als een bom, waardoor de Belastingdienst ‘tot nader order’ de spaartaks heeft opgeschort.

Lees alles op plusonline